zavrit

Zlatý bažant 12°

světlý ležák


Pitná voda, ječný slad, upravený chmel, chmelové produkty
neznámo
5.00 %
12.00 °
Pivovar Heineken Hurbanovo, Novozámocká 2, Hurbanovo, 94701 vlajka sk
Heineken


12% svetlé pivo Zlatý Bažant je svetlý ležiak plzenského typu.
Je charakteristické jemnou chmeľovou arómou a stredne silnou horkosťou. Plná chuť a primeraná rezkosť ho zaraďujú medzi najobľúbenejšie pivá na trhu.Je hlavným nosným sortimentom pivovaru Zlatý Bažant, známym takmer na celom svete. Elegantná etiketa a zlatou šatôčkou obalené hrdlo špeciálnej zelenej fľaše dáva produktu skutočný ráz exkluzivity.


Historie záznamu o pivu: rozbalit 7 záznamů

7.4.2017 18:18

Základní suroviny > změněno z „ na „Pitná voda, ječný slad, upravený chmel, chmelové produkty
Základní suroviny > změněno z „Pitná voda, ječný slad, upravený chmel, chmelové produkty” na
Základní suroviny > změněno z „ na „Pitná voda, ječný slad, upravený chmel, chmelové produkty

7.4.2017 18:16

9.7.2015 10:59

Přihlašte se a získáte možnost:
  • upravovat a zakládat piva
  • psát si k pivům soukromé poznámky
  • vytvářet seznam svých oblíbených piv
  • nahrávat obrázky
Toto pivo zatím nikdo nemá mezi oblíbenými. Můžete to změnit po přihlášení.
logo znacky piva Zlaty bazant logo piva Zlaty bazant

Máte lepší obrázek tohoto piva?
Můžete se přihlásit, nahrát jej a získat body za nahrání.

Recenze piva „Zlatý bažant 12°

Hodnocení

Kvalita:39 %
Chuť:
Vůně:
Barva:
Pitelnost:
Následky:
Dojem:35 %
Dostupnost:
Cena:výkon:
Vzhled:

Redaktor PanVrchni

9.7.2015 2 5
Zlatý bažant 12°
Slovenská restaurace Panonia, Křižíkova ul., Praha - Karlín
Snad nejznámějším slovenským pivem je - aspoň v České republice - Zlatý Bažant - nepochybně díky distribučním schopnostem Heinekenu, zastoupeného i v ČR. Jako Pražák jsem se Bažanta rozhodl ochutnat v místě nepříhodnějším: ve slovenské restauraci Panonia v Karlíně.

Vůně čepovaného Zlatého Bažanta byla slabě sladová a pasterčně mdlá, lépe působila zlatá barva a hustá, bílá, poměrně stabilní pěna.

V chuti se rozvine plné sladové tělo doprovázené chmelovými kudrdlinkami. Ve sladu jsem zaznamenal slabší, ale libě nasládlé, jakoby pečeně marmeládové tóny s přesahem do hrušek; zjevil se v něm však i nádech lehounké "přičmoudlosti".
Hořkost je středně intenzivní, sice nijak zajímavého projevu, na druhou stranu sladu "neutíká" a ani ulpívání jsem nezaznamenal.
Na patře za sebou Zlatý bažant chvílemi nechává ne zrovna příjemnou stopu čehosi, co bych nazval "plechovkově jalově pasterační" chutí (no - asi jako kdyby se onen nádech hrušek proměnil ve vařenou zeleninu, naštěstí to není příliš intenzivní).

Pitelnost Zlatého bažanta se mi jeví tak tak průměrnou. Chuťový dojem, v prvních pár doušcích vcelku příjemný, se dosti rychle omrzí. Zdaleka nejlepší na něm shledávám sladové tělo, ale ani to není nijak úchvatné.

Suma sumárum je pro mě Zlatý bažant vcelku průměrný ležák, vyšponovaný především reklamou. Rozhodně si nezaslouží přízvisko "slovenská plzeň", s nímž jsem se také setkal. S "Plzní" prostě nesnese srovnání prakticky v žádném ohledu. To neříkám kvuli tomu, že jsem Čech a Zlatý bažant je slovenské pivo - vždy se snažím být objektivní a proto vím, že na Slovensku umějí vařit podstatně lepší piva, a to i v průmyslových pivovarech.

Hodnocení

Kvalita:47 %
Chuť:
Vůně:
Barva:
Pitelnost:
Následky:
Dojem:35 %
Dostupnost:
Cena:výkon:
Vzhled:

Štamgast Pete69

7.4.2017 2 5
Zlatý bažant 12°
Albert
Tak mého Bažanta uvařili dle etikety v Krušovicích.

Připadá mi, ze v pivu někdo vymáchal pečené vepřové maso. Úplné jiny dojem, nez jsem měl na Slovensku z točeného. Rozdíl je vždy. Ale tady je to nebe a dudy.

Pěna: Hustá, jemně špinavé bílá, poměrné trvanlivá.

Vůně: Silně sladová, spálená.

Barva: Zlatá.

Chuť: Sladová, pečená.. Hořkost z prvu příjemná, ale ulpívá. Slad je pro mě osobně velmi nepříjemně spáleny přecházející až do chuti pečeného vepřového masa.

Velmi osobité pivo. Druhé bych si ale nedal ani náhodou...

Hodnocení

Kvalita:38 %
Chuť:
Vůně:
Barva:
Pitelnost:
Následky:
Dojem:21 %
Dostupnost:
Cena:výkon:
Vzhled:

Štamgast Pete69

5.3.2017 2 5
Zlatý bažant 12°
Zbytečně nadhodnocené slovenské pivo. TOPVAR je daleko lepší a za rozumnější cenu. Bažant není ani hořky, ani sladký, Ani extra chmelený. zdálo by se že je vyvážený, ale po pár doušcích zjistíte, že je nijaký a pryč s ním z našho nápojového lístku. Vyzkoušet, neurazí, ale pryč s ním.

Hodnocení

Kvalita:62 %
Chuť:
Vůně:
Barva:
Pitelnost:
Následky:
Dojem:51 %
Dostupnost:
Cena:výkon:
Vzhled:

Štamgast Kvicala

9.7.2015 3 5
Zlatý bažant 12°
Bardejov
Podle mě spíše nadprůměr mezi europivy. Jistě výraznější než jeho otec Heineken, to je skutečně spíš "eurovoda". I tak, potenciál je v Bažantu pouze naznačen, na mě je příliš jemně chmeleným pivem typu Budvar nebo Bakalář. Ovšem dle mé zkušenosti jde o málo následkové pivo, což mu přináší další plusbody.

Hodnocení

Kvalita:43 %
Chuť:
Vůně:
Barva:
Pitelnost:
Následky:
Dojem:50 %
Dostupnost:
Cena:výkon:
Vzhled:

Host de***am.cz

30.12.2017 2 5
Zlatý bažant 12°
Zlatý bažant, lahvový 0.5l, vařený zřejmě ve Starobrno, prodejce Krušovice. V akci se dá koupit i za zmiňovaých 11 korun, což není špatná cena. A jak si toto pivo tedy vede - opět je to mezinárodní pivo, a podle toho je potřeba k němu přistupovat. Sladová složka piva není příliš výrazná, docela mdlá, ale jak už je zmíněno, jaksi trochu připálená, což může vyhovovat. Sladově tedy jaksi ok. Chmel znát je, ale velmi trpce, dal bych ruku do ohně za to, že je vařeno hlavně z extraktů nebo ještě něčeho horšího. V mezinárodním srovnání pivo nevychází vůbec špatně, ale v českém trochu pokulhává. Ještě bych se zastavil u lahví, kde přesně nechápu myšlení Heinekenu. Dřív se toto pivo prodávalo v klasických 0,5l lahvích s logem Bažanta. Dnes, zřejmě z důvodu přebytku jiných lahví, které tato skupina používá na pivo Zlatopramen, plní Bažanta do těchto zelených lahví bez jakéhokoli loga, ale zajímavé tedy je, že stále lze toto jedno a to samé pivo v té samé šarži koupit v těchto dvou typech lahví - buď s logem Bažanta, nebo v té druhé, která se používá na Zlatopramen. Nové lahve s Bažantem už jsem dlouho neviděl, naopak už jsem viděl Bažanta v nových lahvích bez loga - tak nevím, ale pokud je pivo v lahvích bez loga, tak už úplně ztrácí punc té své "exkluzivity" a Heineken z něj udělal pivo srovnatelné s klasickým Zlatopramenem,baleným ve stejné lahvi.

Hodnocení

Kvalita:60 %
Chuť:
Vůně:
Barva:
Pitelnost:
Následky:
Dojem:69 %
Dostupnost:
Cena:výkon:
Vzhled:

Host so***am.cz

17.11.2017 3 5
Zlatý bažant 12°
Za mě dobré pivo které ve mě vyvolalo chutové vzpomínky na staré časy. Divím se tomu hodnocení možná se od doby co ho hodnotili kolegové v roce 2015 zlepšilo.V akci za 10.90 kč velmi dobrá volba.

Hodnocení

Kvalita:43 %
Chuť:
Vůně:
Barva:
Pitelnost:
Následky:
Dojem:41 %
Dostupnost:
Cena:výkon:
Vzhled:

Host pe***am.cz

4.3.2017 2 5
Zlatý bažant 12°
Heineken B a to doslova. Mdlý Bažant, který neurazí k obědu, ale když jde člověk urazit pár kousků, tak určitě ne na Bažanta. Hořkost dle mého názoru slabá.
15 2 5

Názory na pivo „Zlatý bažant 12°

Jen poznámka - na území ČR se prodává Zlatý Bažant licenčně vyráběný v Pivovaru Starobrno. A že je znatelný rozdíl mezi Zlatým Bažantem z Brna a Hurbanova si můžete být 100% jisti.
Napsal/a znalec Moro, 9.7.2015 18:40
@Moro, díky, zaznamenal jsem výrobce Starobrno na lahvi. Že by byl Zlatý Bažant čepovaný ve slovenské restauraci také na Slovensku vařený, jsem si patrně jen naivně představoval.
Napsal/a redaktor PanVrchni, 9.7.2015 19:06
@ Moro: dle intonace názoru soudím, že Bažanta vařeného v Hurbanově považujete jako odborník za lepší než toho ze Starobrna? ;-) Jen se ptám...
Napsal/a štamgast Kvicala, 9.7.2015 19:30
@ Kvicala:
Tak teď se opravdu bavím - netušil jsem, že mám něco jako intonaci i v písemném projevu ;-) Ale teď vážně - kdysi jsem si pro sebe dělal takové srovnání - malou recenzi obou variant současně. Obě byly sladové s méně nápadnou chmelovou hořkostí, o středně plném těle s lehce nasládlým dojezdem. Obě trpěly na jistou obtěžující středně intenzivní a mírně ulpívací hořkost. Slovenská spíše na počátku chutí a moravská zase na konci - což mě zaujalo.
Neřekl bych, že by slovenská varianta byla výrazně lepší - jen byla (pro mě osobně lépe) pitelná = ve smyslu méně únavná = dobře odlišitelná. Ta moravská nesla jakýsi rukopis starobrněnských piv - taková ulepenější.
Jen - nemám tak fenomenální paměť a recenze si roky píši do notýsku, po kterém jsem teď s povděkem sáhl. A snad na závěr - když jsem si onu srovnávací recenzi dělal, nechal jsem si naplnit sklenici 1 a 2 = nevěděl jsem, co ze z Brna a Hurbanova.
Napsal/a znalec Moro, 9.7.2015 19:49
@ Moro: Díky za obšírné vysvětlení, které plně chápu :) Již jsem jednou řešil podobnou věc i přímo s panem Vrchním, tak si dovolím napsat i sem. Podobnou paralelu jako u Bažanta lze totiž pozorovat i u Starobrna - v Hurbanově se dosud vyrábí Starobrno 10° (Tradiční), které je nadále normálně pasterizované (narozdíl od Starobrna "z Brna", kdy veškeré položky jsou již dávno nepasterizované) a má i jinou etiketu. A toto slovenské Starobrno mi též chutná víc než moravské... je to úplně jiná chuť, více hořké a méně ulpívající.
Napsal/a štamgast Kvicala, 9.7.2015 20:16
No ja mám nejakého Bažanta už za sebou :) niekedy možno prihodím aj recenziu ;).
Pre mňa veru podkaliberné pivo, dobrý slad (veľká vlastná sladovňa a je to cítiť), ale neviem od kade berú chmeľ v Heinekene Hurbanovo.
Trochu zatuchnuté mi príde, ČR variantu som nekoštoval ešte, nejak som naložil vždy niečo iné do koša keď som bol v susedstve :D
Napsal/a štamgast pijan1986, 9.7.2015 20:48
Slovenské Starobrno zde: http://www.heinekenslovensko.sk/sk/starobrno
Moravské zde: http://www.starobrno.cz/cs-CZ/nase-pivo.html
Najdi 5 rozdílů :)
Napsal/a štamgast Kvicala, 9.7.2015 21:26
@pijan 1986:
Ona zatuchlost - může (s důrazem na slovo může) býti pasterační pachuť, která je též popisována jako lepenková či papírová. Představit si to lze např. jako vůni mokré papírové lepenky.
Napsal/a znalec Moro, 10.7.2015 7:02
@ Moro:
Vďaka Moro, vystihol si to, mokrá lepenka je to správne slovo.
A je to celkom škoda, pár múch a bolo by dobre piteľné, hlavne tá zatuchlosť.
Napsal/a štamgast pijan1986, 11.7.2015 13:25
@ pijan1986:
Takže teď už si 100% budeš pamatovat, jak se pasterace projevuje a odhalíš jí v každém dalším pivu, které budeš v budoucnosti pít :-)
Napsal/a znalec Moro, 12.7.2015 8:39
Pre tých z nás, čo ešte máme v akej-takej pamäti pôvodnú chuť slovenských pív z druhej polovice 80-tych a začiatku 90-tych rokov, je dnešný stav smutný. To, čo urobil Heineken so Zlatým Bažantom, je rovnaký zločin, ako spáchal SABMiller na značke Topvar. Kedysi výborné pivá, ktoré som mal veľmi rád, sa zmenili v europivné brečky, ktoré nemožno brať vážne. Za to by mali byť šéfovia dotknutých koncernov predvedení na námestia do Topoľčian a Hurbanova a daní do klady, aby po nich mohli slušní ľudia hádzať hnilé ovocie a zeleninu, ako to bolo kedysi dobrým zvykom.
K pivu. Vôňa taká nijaká, pena priemerná, pri fľaškovom padá hneď, pri čapovanom drží pomerne solídne. Farba ani svetlá, ani medová, niečo medzi tým. Dnešná dvanástka Zlatý Bažant je dominantne sladové pivo, v ktorom však táto sladová zložka pôsobí umelo a ťažko, čo je u pivovaru s najväčšou sladovňou v strednej Európe pochopiteľné - veľký býva v pivovarníctve často synonymom slovného spojenia hlboko priemerný. Nepodarený slad nie je nijako napravovaný chmeľovou zložkou, horkosť je akosi v pozadí a zákazník si ju má zrejme z časti domyslieť. Piteľnosť podľa mňa slabšia, rezkosť stredná.
Napsal/a štamgast vlama, 13.7.2015 18:44
Ta připálenost mi na některých heinekenských pivech taky hodně vadí. Přitom jinak by to celkově byl asi nejakceptovatelnější nadnárodní koncern, nebýt této vady. Bažant skutečně je cítit spáleninou, chuť je sladová až sladká, pitelnost skutečně na bodu mrazu. Edice 73 je trochu lepší, ale víc jak 2 nedám...
Napsal/a štamgast Kvicala, 7.4.2017 18:15
Dobrý den, Zlatý bažant je slušné pivo, zvláště když je slovenské. Chytil by se i v Čechách, přizpůsobit však na české ceny.
Napsal/a host Ce***am.cz, 29.5.2017 14:55
Bažanta jsem dlouho neměl, nebylo kde, ale pamatoval jsem si ho jako ne příliš výrazné, nicméně relativně dobře pitelné. Teď jsem si koupil basu v Penny a co v těch lahvích je, to by mě tedy zajímalo. Tak koncetrovanou pachuť myšiny jsem snad ještě u žádného piva necítil. Kdoví odkud a z čeho je to vyrobené. Velké zklamání.
Napsal/a host op***um.cz, 19.11.2017 0:26
Slovenská verze Bažanta je aktuálně mnohem lepší než česká... je bez typické připálenosti, sice bez výraznější hořkosti, ale pije se velmi dobře. Nutno chápat jako zástupce sladovějších piv ala Budvar, Bakalář, a nečekat hořké orgie typu Poutník, Chotěboř atd.
Napsal/a štamgast Kvicala, 25.12.2017 12:38

Přidat názor

Zde se můžete podělit o svůj názor na chuť, vůni, charakteristiku a vůbec celkové hodnocení tohoto piva.

Zbývá vám
4096 znaků.



Security Image
Nový obrázek
zavrit

Podívejte se, jak by měl vypadat obrázek piva a jak naopak ne.

Nahráváme pouze obrázky, jichž jsme autory!

Tedy nikoliv obrázky piv převzaté z jiných webů atd.
nahravani obrazku - OK

V pořádku

Půllitr vyfocen těsně po načepování, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku.

nahravani obrazku - OK

V pořádku

Půllitr vyfocen i s lahví, těsně po přelití, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku.

nahravani obrazku - OK

Není v pořádku

Obrázek je vyfocen za špatného světla, takže není jasná barva piva; navíc půllitr není uprostřed.

nahravani obrazku - OK

Není v pořádku

Půllitr není uprostřed a není celý.

nahravani obrazku - OK

Není v pořádku

Obrázek je pootočen a půllitr na něm není celý.

nahravani obrazku - OK

Není v pořádku

Půllitr je vyfocen z příliš velké dálky a navíc je nakloněný.

nahravani obrazku - OK

Není v pořádku

Kamarády máme rádi, nicméně tento web je atlasem piv, nikoliv kamarádů (či jiných nesouvisejících objektů).

Štítky:




© 2013 - 2018 Atlaspiv.cz, napište nám na
Kontaktní e-mail
Vzhled: standardní | mobilní | automatický výběr
Tento web používá k indentifikaci spojení s uživatelem (nikoliv uživatele jako takového) cookies, neb je to technickým standardem. Pokud s tím nesouhlasíte, opustťe tyto stránky a raději ani nepoužívejte internet, protože cookies se používají všude.