zavrit

Litovel Premium

světlý ležák

Světlý ležák


pitná voda, ječný slad, chmelové produkty
cukr
5.00 %
12.00 °
Pivovar Litovel a.s., Palackého 934, Litovel, 78401 vlajka cz
PMS




Historie záznamu o pivu: rozbalit 8 záznamů

4.4.2017 20:49

Popis > změněno z „ na „Světlý ležák
Stupňovitost (EPM) % > změněno z „0.00” na „12.00
Popis > změněno z „Světlý ležák” na
Stupňovitost (EPM) % > změněno z „12.00” na „0.00
Popis > změněno z „ na „Světlý ležák
Stupňovitost (EPM) % > změněno z „0.00” na „12.00

4.4.2017 20:48

6.6.2015 01:20

Základní suroviny > změněno z „ na „pitná voda, ječný slad, chmelové produkty
Další suroviny > změněno z „ na „cukr
Stupňovitost (EPM) % > změněno z „ na „0.00

27.7.2013 08:04

Přihlašte se a získáte možnost:
  • upravovat a zakládat piva
  • psát si k pivům soukromé poznámky
  • vytvářet seznam svých oblíbených piv
  • nahrávat obrázky
Toto pivo zatím nikdo nemá mezi oblíbenými. Můžete to změnit po přihlášení.
logo znacky piva Litovel logo piva Litovel

Máte lepší obrázek tohoto piva?
Můžete se přihlásit, nahrát jej a získat body za nahrání.

Recenze piva „Litovel Premium

Hodnocení

Kvalita:69 %
Chuť:
Vůně:
Barva:
Pitelnost:
Následky:
Dojem:69 %
Dostupnost:
Cena:výkon:
Vzhled:

Znalec Moro

6.6.2014 3 5
Litovel Premium
Restaurace Bonanza, Kyjov
Decentně chmelený světlý ležák s plnějším sladovým tělem o středním řízu. Dojezd o odeznívání sladu a jemné chmelové hořkosti. Výborná pitelnost. Pivo doslova vybízí - dej si další :-)
V případě prakticky jakéhokoli piva z Litovle, je dobré odhodit veškeré předsudky o tom, že na Moravě piva neumí - není to jistě pravda.

Hodnocení

Kvalita:53 %
Chuť:
Vůně:
Barva:
Pitelnost:
Následky:
Dojem:65 %
Dostupnost:
Cena:výkon:
Vzhled:

Štamgast Pete69

4.4.2017 3 5
Litovel Premium
Albert
Litovel je slušný ležák s příjemně chmelovou vůní a určitě vás nezklame.

Pěna: Extrémně vysoká, téměř mě nepustila k prvnímu doušku.

Barva: Medová.

Vůně: Sladově kvasová s jemnou vůní chmelu. Cukr necítíte.

Chuť: V chuti už je bohužel cukr cítit. Jsou ale daleko horší piva v tomto směru a cukernatost není tak hrozná. Relativně plné sladové tělo přerušuje až mladinové tóny a bohužel přes příjemnou hořkost se vám vrátí opět cukrova chuť :-( bylo by to velmi nadprůměrné pivo nebýt té "kostky cukru" navíc.

Slušné pivo, ale na točené bych nešel. Nešlo by to pít celý večer. :)

Hodnocení

Kvalita:81 %
Chuť:
Vůně:
Barva:
Pitelnost:
Následky:
Dojem:63 %
Dostupnost:
Cena:výkon:
Vzhled:

Štamgast Kvicala

1.9.2014 4 5
Litovel Premium
Skutečně dobré pivo, i když přídavek cukru mě nutí klást otázku "proč?"...V každém případě jemně chmelený ležák, trochu připomínající Starobrno 12.

Hodnocení

Kvalita:71 %
Chuť:
Vůně:
Barva:
Pitelnost:
Následky:
Dojem:75 %
Dostupnost:
Cena:výkon:
Vzhled:

Štamgast fotr

28.8.2017 4 5
Litovel Premium
Velmi dobré pivo. Hodně hustá pěna, v chuti se krásně střídají sladová i chmelová chuť. Začátek a konec je spíše chmelový, střed příjemně sladový. Za tu cenu, za kterou se to prodává, je to výborný kauf. Rád si toto pivo zopakuji.

Hodnocení

Kvalita:68 %
Chuť:
Vůně:
Barva:
Pitelnost:
Následky:
Dojem:75 %
Dostupnost:
Cena:výkon:
Vzhled:

Štamgast strom

12.5.2017 3 5
Litovel Premium
Albert
Výborné pivo, škoda jen toho cukru, co do něj přidávají.

Hodnocení

Kvalita:64 %
Chuť:
Vůně:
Barva:
Pitelnost:
Následky:
Dojem:90 %
Dostupnost:
Cena:výkon:
Vzhled:

Štamgast Fuji

9.4.2015 3 5
Litovel Premium
Albert - Olympia Brno - lahvové
Měl jsem Litovel v minulosti rád než se trošku pohoršili.Tohle premium mě docela potěšilo a vřele doporučuji.Pěna v pohodě a říz taky.

Hodnocení

Kvalita:86 %
Chuť:
Vůně:
Barva:
Pitelnost:
Následky:
Dojem:74 %
Dostupnost:
Cena:výkon:
Vzhled:

Host ho***um.cz

29.8.2014 4 5
Litovel Premium
Premium je pivo vynikající, vyrovnané chuti, dokonalé barvy, pěny, prostě za 1. Přeji si jen vydržet u kvality a neexparimentovat s recepturou, aby to nedopadlo jak nepitelné europiva. Jsem nadmíru spokojen. Honza Miča dvanáctkový.
15 3 5

Názory na pivo „Litovel Premium

Litovel opět na výsluní! Před časem jsem pozoroval určitý pokles kvality, nyní zakoupeno v rámci Koutku pivaře v Albertku, a spokojenost nesmírná...vynikající poměr cena výkon, pivo je plné, chlebnaté, s držící pěnou, dobrou hořkostí a řízem.
Napsal/a štamgast Kvicala, 9.8.2016 20:51
@Pete69:
Snad jen poznámka - cukr v pivu není možno senzoricky rozpoznat = nelze jej cítit ani jinak vnímat. Je to čirý nesmysl. Cukr (myšleno cukr řepný - sacharóza) se do piv dává pro zvýšení výtěžnosti a úsporu nákladů. Kvasinky, které mimochodem nepoznají, zda zdrojem cukru je zcukřený slad nebo jiný zdroj, jej zpracují na alkohol + teplo + CO2. Cukru se přidávají jednotky procent do sypání, pokud by ho bylo více, pak by pivo bylo "řídké".
To umělá sladidla typu sacharin či aspartam, to je jiný level - tyto cukry kvasinka nerozezná a nevšímá si jich = pivo je sladké.
Prosím pane kolego, nepodporujte tento hloupý cukrový mýtus.
Napsal/a znalec Moro, 5.4.2017 9:49
@Moro, a není možné, že část cukru nezkvasí, čímž by mohla v chuti zůstat a být (teoreticky) rozpoznatelná?
Napsal/a redaktor PanVrchni, 5.4.2017 11:31
@PanVrchni:
Úroveň prokvašení určuje sládek, který 100% zná kvasinky, se kterými pracuje.
Po ukončení rmutovacího procesu nám vzniká sladina, která je opravdu sladká (mimochodem - pivovarští si z ní s někdy připravují grog).
Jak píši výše - kvasinka nepozná původ cukru - buď jej zpracovat umí nebo neumí. Dále sacharózy se přidávají jednotky procent do sypání, takže když použijeme prostou logiku a sládek nenechá extrakt prokvasit zcela, pak v něm zbude dominantní část cukru ze sladu a pár procent ze sacharózy - což je senzoricky nerozluštitelné.
Napsal/a znalec Moro, 5.4.2017 11:49
@Moro, OK, díky za vysvětlení :-)
Napsal/a redaktor PanVrchni, 5.4.2017 14:58
@Moro: Jednoduchá a stručná reakce: Určitě nejsem znalec jako ty. To nemyslím ironicky, ale beru to jako fakt. V některých pivech, do kterých se přidává cukr ho prostě necítím a v tomto pivu jsem se nemohl ubránit tomu, že cítím opravdový CUKR. Jsem velmi citlivý na cukr v nápojích a jídlech. Nesladím kávu, čaj, téměř nic a poznám v kávě pár zrnek. ( zkusila to na mě partnerka a káva šla okamžitě do dřezu ) Možná cukr v pivu nezůstane, to já nevím. Opravdu není možné, že při nesprávném množství kvasinek a vyššího množství cukru nějaký v pivu zůstane? Já prostě ho prostě cítil, ne jen slad. Napsal jsem, jak jsem pivo vnímal ( možná chbně ). Mimochodem teď piju PITO :) a tam je sladidlo opravdu cítit, to máš pravdu, tam je to bez diskuze.
Napsal/a štamgast Pete69, 5.4.2017 15:35
@Pete69:

Každý člověk je unikátní jedinec a má jiné schopnosti. Připouštím, že Ty možná máš mimořádnou citlivost na cukr (mám kamaráda, který je mimořádně citlivý na síru a ve víně ji rozeznává i minimální stopové množství) a beru to jako fakt.
Pokud jsi schopen rozeznat minimální množství cukru v kávě, pak proč bys nemohl stejný cukr detekovat v pivu (?) - prostě to od teď beru taky jako fakt.
Jde o to, že i když na tomto webu mají veškerá hodnocení status soukromých poznámek a postřehů, pak je čte masa lidí a stejná masa lidí přemýšlí nad tím, jak tak ten Pete69 ten cukr vnímá a podvědomě může (s důrazem na slovo může) brát cukr v pivu jako něco negativního - což je samozřejmě nesmysl. Cukr je berlička nebo šidítko při výrobě piva, jeho použití není košér, ale nutně to neznamená, že pivo s cukrem = špatné pivo. proto jsem se hned jal vysvětlovat, jak to s tím cukrem je.
Nakonec odpověď na Tvoji otázku - nesprávné množství kvasinek bych do toho snad ani nezahrnoval - to je na samostatnou diskusi (underpitching nebo overpitching je oblíbené téma u domácích sládků). Vztáhnu to na piva z Litovle - sládek si určuje míru prokvašení (plnost piva) použitými kvasinkami a dobou kvašení. Nechá hlavní kvašení ve spilečných kádích a sám si určí hustotu, při které jde pivo do ležáckých tanků (v tomto případě v pivu pořád cukr je). Následně dobou ležení nechává pivo dozrát a nasycovat CO2 (v pivu pořád zbytkový cukr je). Následně se pivo stáčí a lahvuje, přičemž může být i krok mikrofiltrace a pasterace (kterou lze v Litovli předpokládat) = v tomto okamžiku se zničí živé kvasinky a v KEGu nebo lahvi už není nic, co by zbytkový cukr odkvasilo. Takže pokud máš opravdu mimořádnou citlivost na cukr, můžeš to rozpoznat. možná jsi jeden ze sta, tisíce, . .. Ale rozhodně to není obvyklý jev. Toš tak, ja? ;-)
Napsal/a znalec Moro, 6.4.2017 8:50
@Moro: Díky za obsáhlou odpověď včetně vysvětlení procesu. :-)
Napsal/a štamgast Pete69, 6.4.2017 13:15
Cukr u chutného pivečka mne nepotěšil. Naštěstí ho v tomto případě ani necítím. Jinak je tomu však například u Svijan, kde ho rozpoznám. Troufam si tvrdit, že pivo nadstavované cukrem může chutnat jinak než pivo čistě sladové. A následky pak bývají také nepříjemné. Je to jako u slivovice - přidání cukru (sacharozy) degraduje kvalitu.
V případě Litovle 12 ho tam dávají asi malé množství, protože v chuti znát není, ale pro celovečerní popíjení bych se měl na pozoru!
Jsem toho názoru, že cukr do piva nepatří, je to náhražka. Jen do speciálů pro barvu, karamelizaci.
Napsal/a štamgast strom, 12.5.2017 10:52
Jenom malá poznámka k té schopnosti rozpoznat v pivu cukr: rozpoznali byste ho (vy výjimeční), kdybyste nečetli etiketu? :) Osobně si myslím, že problém je spíše v haló efektu: vidím cukr na etiketě, ochutnám - a sakra, cítím taky cukr! Já jsem zde psal, že nepotěší přítomnost přidaného cukru, ale rozhodně nejsem schopen přítomnost cukru slepě rozpoznat.
Napsal/a štamgast Kvicala, 11.5.2018 20:57
@Kvicala, podle mě záleží na množství, někdy mám pocit, že v pivu tu táhlou, cukrovou řepnou sladkost cítím, zatímco sladová sladkost je chuťově mnohem bohatší, až medová. Ale pokud se cukr používá jen v malém množství na rychlejší rozjetí kvašení, pak jej asi kvasinky stihnou zu valné části sežrat.
U ležáků s cukrem pak také mívám pocit "prázdnější sladkosti" (prázdnost je snad daní za "rozjetí" kvasinek?), ale není to pravidlem.
Napsal/a redaktor PanVrchni, 13.5.2018 0:10
@ pan Vrchni: ok, ale ruku na srdce - pokud by cukr nebyl uveden na etiketě, byly by pocity a dojmy opravdu stejné? ;-)
Napsal/a štamgast Kvicala, 13.5.2018 18:01
@Kvicala, myslím, že tu a tam tam ten cukr cÍtím (stalo se mi víc než jednou, že jsem měl pocit, že jej rozpoznávám a až potom jsem si přecčetl složení) ale ROZHODNĚ nejsem schopen jej rozeznat vždy a všude.
Napsal/a redaktor PanVrchni, 14.5.2018 21:59
@ Kvicala @ PanVrchni:

Kluci neblázněte, autosugesce je sviňa :-)
Máme tady uživatele. který to 100% rozezná, ale to je ona pověstná růže mezi trním - jinak senzoricky nemáte šanci cukr rozlišit.
Napsal/a znalec Moro, 15.5.2018 8:04
@Moro: tez se klonim k tomuto nazoru...nekdy bych pred prectenim etikety prisahal, ze tam cukr je, a neni to tak, a opacne. Takze za me jsem velmi rezervovany k te tzv. "citlivosti na cukr" :)
Napsal/a štamgast Kvicala, 15.5.2018 16:46
@Moro, já nedokážu s jistotou tvrdit, že jej poznám ani že jej nepoznám, byť samozřejmě přiznávám, že autosugesce patrně hraje svoji nezanedbatelnou roli :-)
Napsal/a redaktor PanVrchni, 16.5.2018 16:16
@Pan Vrchní, Moro, Kvicala: Protože se tato diskuze strhla kvůli mě, tak jen doplním. Určitě nejsem prototyp znalce, ani nerozeznám zbytkové množství cukru v každém pivu ve kterém by mohl být, ( nezkoušel jsem slepou degustaci ) ale v některých pivech prostě cítím a jsem silně přesvěďčen o tom, že cítím rafinovaný cukr. Poznám ho i v medu, když je říznutý. Poznám pár zrnek v kávě. Možná proto, že sladké téměř nejím a nic nesladím. Přeci jen mám už nějaké to pivo odpité, abych rozeznal slad od cukru. O stopách cukru v chuti jsem mimochodem psal i u pár piv, které to nemají na etiketě zmíněno. Určitě mám vysokou citlivost na cukr v čemkoliv, ale uznávám, že i autosugesce roli hraje.
Napsal/a štamgast Pete69, 16.5.2018 18:44
@ Pete 69:

Nebuď domýšlivý :-) A teď vážně - cukr je časté ta vděčné téma pivních diskusí - zda do piva patří či nikoli, zda se dá senzoricky rozlišit či nikoli, zda piva s cukrem jsou špatná či nikoli, atd.
Snažil jsem se tento problém co nejpodrobněji nastudovat, ptal se pivovarských technologů, sládků i biochemiků - odpověď zní - do piva to sice nepatří (z podstaty poctivosti/tradice výroby), je to tolerovatelná "pomůcka" a senzoricky rozlišit nelze.

My dva jsme si tu však v jiném vlákně vyměnili pár myšlenek a závěr je jednoznačný - uznávám, že tak, jako jsou lidé mimořádně citliví na diacetyl, síru, pak jsou i lidé se stejnou citlivostí na sacharózu = respektuji Tvoji zvýšenou citlivost v plné výši ;-)
Napsal/a znalec Moro, 17.5.2018 12:42

Přidat názor

Zde se můžete podělit o svůj názor na chuť, vůni, charakteristiku a vůbec celkové hodnocení tohoto piva.

Zbývá vám
4096 znaků.



Security Image
Nový obrázek
zavrit

Podívejte se, jak by měl vypadat obrázek piva a jak naopak ne.

Nahráváme pouze obrázky, jichž jsme autory!

Tedy nikoliv obrázky piv převzaté z jiných webů atd.
nahravani obrazku - OK

V pořádku

Půllitr vyfocen těsně po načepování, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku.

nahravani obrazku - OK

V pořádku

Půllitr vyfocen i s lahví, těsně po přelití, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku.

nahravani obrazku - OK

Není v pořádku

Obrázek je vyfocen za špatného světla, takže není jasná barva piva; navíc půllitr není uprostřed.

nahravani obrazku - OK

Není v pořádku

Půllitr není uprostřed a není celý.

nahravani obrazku - OK

Není v pořádku

Obrázek je pootočen a půllitr na něm není celý.

nahravani obrazku - OK

Není v pořádku

Půllitr je vyfocen z příliš velké dálky a navíc je nakloněný.

nahravani obrazku - OK

Není v pořádku

Kamarády máme rádi, nicméně tento web je atlasem piv, nikoliv kamarádů (či jiných nesouvisejících objektů).

Štítky:




© 2013 - 2018 Atlaspiv.cz, napište nám na
Kontaktní e-mail
Vzhled: standardní | mobilní | automatický výběr
Tento web používá k indentifikaci spojení s uživatelem (nikoliv uživatele jako takového) cookies, neb je to technickým standardem. Pokud s tím nesouhlasíte, opustťe tyto stránky a raději ani nepoužívejte internet, protože cookies se používají všude.