zavrit

Litovel Premium

světlý ležák

Světlý ležák


pitná voda, ječný slad, chmelové produkty
cukr
5.00 %
12.00 °
Pivovar Litovel a.s., Palackého 934, Litovel, 78401 vlajka cz
PMS




Historie záznamu o pivu: rozbalit 8 záznamů

4.4.2017 20:49

Popis > změněno z „ na „Světlý ležák
Stupňovitost (EPM) % > změněno z „0.00” na „12.00
Popis > změněno z „Světlý ležák” na
Stupňovitost (EPM) % > změněno z „12.00” na „0.00
Popis > změněno z „ na „Světlý ležák
Stupňovitost (EPM) % > změněno z „0.00” na „12.00

4.4.2017 20:48

6.6.2015 01:20

Základní suroviny > změněno z „ na „pitná voda, ječný slad, chmelové produkty
Další suroviny > změněno z „ na „cukr
Stupňovitost (EPM) % > změněno z „ na „0.00

27.7.2013 08:04

Přihlašte se a získáte možnost:
  • upravovat a zakládat piva
  • psát si k pivům soukromé poznámky
  • vytvářet seznam svých oblíbených piv
  • nahrávat obrázky
Zaregistrujte se a můžete pivo zařadit mezi svá oblíbená a psát si k němu poznámky. 1 (oblíbené pivo 1 štamgastů).
logo znacky piva Litovel logo piva Litovel

Máte lepší obrázek tohoto piva?
Můžete se přihlásit, nahrát jej a získat body za nahrání.

Recenze piva „Litovel Premium

Hodnocení

Kvalita:69 %
Chuť:
Vůně:
Barva:
Pitelnost:
Následky:
Dojem:69 %
Dostupnost:
Cena:výkon:
Vzhled:

Znalec Moro

6.6.2014 3 5
Litovel Premium
Restaurace Bonanza, Kyjov
Decentně chmelený světlý ležák s plnějším sladovým tělem o středním řízu. Dojezd o odeznívání sladu a jemné chmelové hořkosti. Výborná pitelnost. Pivo doslova vybízí - dej si další :-)
V případě prakticky jakéhokoli piva z Litovle, je dobré odhodit veškeré předsudky o tom, že na Moravě piva neumí - není to jistě pravda.

Hodnocení

Kvalita:53 %
Chuť:
Vůně:
Barva:
Pitelnost:
Následky:
Dojem:65 %
Dostupnost:
Cena:výkon:
Vzhled:

Štamgast Pete69

4.4.2017 3 5
Litovel Premium
Albert
Litovel je slušný ležák s příjemně chmelovou vůní a určitě vás nezklame.

Pěna: Extrémně vysoká, téměř mě nepustila k prvnímu doušku.

Barva: Medová.

Vůně: Sladově kvasová s jemnou vůní chmelu. Cukr necítíte.

Chuť: V chuti už je bohužel cukr cítit. Jsou ale daleko horší piva v tomto směru a cukernatost není tak hrozná. Relativně plné sladové tělo přerušuje až mladinové tóny a bohužel přes příjemnou hořkost se vám vrátí opět cukrova chuť :-( bylo by to velmi nadprůměrné pivo nebýt té "kostky cukru" navíc.

Slušné pivo, ale na točené bych nešel. Nešlo by to pít celý večer. :)

Hodnocení

Kvalita:81 %
Chuť:
Vůně:
Barva:
Pitelnost:
Následky:
Dojem:63 %
Dostupnost:
Cena:výkon:
Vzhled:

Štamgast Kvicala

1.9.2014 4 5
Litovel Premium
Skutečně dobré pivo, i když přídavek cukru mě nutí klást otázku "proč?"...V každém případě jemně chmelený ležák, trochu připomínající Starobrno 12.

Hodnocení

Kvalita:71 %
Chuť:
Vůně:
Barva:
Pitelnost:
Následky:
Dojem:75 %
Dostupnost:
Cena:výkon:
Vzhled:

Štamgast fotr

28.8.2017 4 5
Litovel Premium
Velmi dobré pivo. Hodně hustá pěna, v chuti se krásně střídají sladová i chmelová chuť. Začátek a konec je spíše chmelový, střed příjemně sladový. Za tu cenu, za kterou se to prodává, je to výborný kauf. Rád si toto pivo zopakuji.

Hodnocení

Kvalita:68 %
Chuť:
Vůně:
Barva:
Pitelnost:
Následky:
Dojem:75 %
Dostupnost:
Cena:výkon:
Vzhled:

Štamgast strom

12.5.2017 3 5
Litovel Premium
Albert
Výborné pivo, škoda jen toho cukru, co do něj přidávají.

Hodnocení

Kvalita:64 %
Chuť:
Vůně:
Barva:
Pitelnost:
Následky:
Dojem:90 %
Dostupnost:
Cena:výkon:
Vzhled:

Štamgast Fuji

9.4.2015 3 5
Litovel Premium
Albert - Olympia Brno - lahvové
Měl jsem Litovel v minulosti rád než se trošku pohoršili.Tohle premium mě docela potěšilo a vřele doporučuji.Pěna v pohodě a říz taky.

Hodnocení

Kvalita:86 %
Chuť:
Vůně:
Barva:
Pitelnost:
Následky:
Dojem:74 %
Dostupnost:
Cena:výkon:
Vzhled:

Host ho***um.cz

29.8.2014 4 5
Litovel Premium
Premium je pivo vynikající, vyrovnané chuti, dokonalé barvy, pěny, prostě za 1. Přeji si jen vydržet u kvality a neexparimentovat s recepturou, aby to nedopadlo jak nepitelné europiva. Jsem nadmíru spokojen. Honza Miča dvanáctkový.
15 3 5

Názory na pivo „Litovel Premium

Litovel opět na výsluní! Před časem jsem pozoroval určitý pokles kvality, nyní zakoupeno v rámci Koutku pivaře v Albertku, a spokojenost nesmírná...vynikající poměr cena výkon, pivo je plné, chlebnaté, s držící pěnou, dobrou hořkostí a řízem.
Napsal/a štamgast Kvicala, 9.8.2016 20:51
@Pete69:
Snad jen poznámka - cukr v pivu není možno senzoricky rozpoznat = nelze jej cítit ani jinak vnímat. Je to čirý nesmysl. Cukr (myšleno cukr řepný - sacharóza) se do piv dává pro zvýšení výtěžnosti a úsporu nákladů. Kvasinky, které mimochodem nepoznají, zda zdrojem cukru je zcukřený slad nebo jiný zdroj, jej zpracují na alkohol + teplo + CO2. Cukru se přidávají jednotky procent do sypání, pokud by ho bylo více, pak by pivo bylo "řídké".
To umělá sladidla typu sacharin či aspartam, to je jiný level - tyto cukry kvasinka nerozezná a nevšímá si jich = pivo je sladké.
Prosím pane kolego, nepodporujte tento hloupý cukrový mýtus.
Napsal/a znalec Moro, 5.4.2017 9:49
@Moro, a není možné, že část cukru nezkvasí, čímž by mohla v chuti zůstat a být (teoreticky) rozpoznatelná?
Napsal/a redaktor PanVrchni, 5.4.2017 11:31
@PanVrchni:
Úroveň prokvašení určuje sládek, který 100% zná kvasinky, se kterými pracuje.
Po ukončení rmutovacího procesu nám vzniká sladina, která je opravdu sladká (mimochodem - pivovarští si z ní s někdy připravují grog).
Jak píši výše - kvasinka nepozná původ cukru - buď jej zpracovat umí nebo neumí. Dále sacharózy se přidávají jednotky procent do sypání, takže když použijeme prostou logiku a sládek nenechá extrakt prokvasit zcela, pak v něm zbude dominantní část cukru ze sladu a pár procent ze sacharózy - což je senzoricky nerozluštitelné.
Napsal/a znalec Moro, 5.4.2017 11:49
@Moro, OK, díky za vysvětlení :-)
Napsal/a redaktor PanVrchni, 5.4.2017 14:58
@Moro: Jednoduchá a stručná reakce: Určitě nejsem znalec jako ty. To nemyslím ironicky, ale beru to jako fakt. V některých pivech, do kterých se přidává cukr ho prostě necítím a v tomto pivu jsem se nemohl ubránit tomu, že cítím opravdový CUKR. Jsem velmi citlivý na cukr v nápojích a jídlech. Nesladím kávu, čaj, téměř nic a poznám v kávě pár zrnek. ( zkusila to na mě partnerka a káva šla okamžitě do dřezu ) Možná cukr v pivu nezůstane, to já nevím. Opravdu není možné, že při nesprávném množství kvasinek a vyššího množství cukru nějaký v pivu zůstane? Já prostě ho prostě cítil, ne jen slad. Napsal jsem, jak jsem pivo vnímal ( možná chbně ). Mimochodem teď piju PITO :) a tam je sladidlo opravdu cítit, to máš pravdu, tam je to bez diskuze.
Napsal/a štamgast Pete69, 5.4.2017 15:35
@Pete69:

Každý člověk je unikátní jedinec a má jiné schopnosti. Připouštím, že Ty možná máš mimořádnou citlivost na cukr (mám kamaráda, který je mimořádně citlivý na síru a ve víně ji rozeznává i minimální stopové množství) a beru to jako fakt.
Pokud jsi schopen rozeznat minimální množství cukru v kávě, pak proč bys nemohl stejný cukr detekovat v pivu (?) - prostě to od teď beru taky jako fakt.
Jde o to, že i když na tomto webu mají veškerá hodnocení status soukromých poznámek a postřehů, pak je čte masa lidí a stejná masa lidí přemýšlí nad tím, jak tak ten Pete69 ten cukr vnímá a podvědomě může (s důrazem na slovo může) brát cukr v pivu jako něco negativního - což je samozřejmě nesmysl. Cukr je berlička nebo šidítko při výrobě piva, jeho použití není košér, ale nutně to neznamená, že pivo s cukrem = špatné pivo. proto jsem se hned jal vysvětlovat, jak to s tím cukrem je.
Nakonec odpověď na Tvoji otázku - nesprávné množství kvasinek bych do toho snad ani nezahrnoval - to je na samostatnou diskusi (underpitching nebo overpitching je oblíbené téma u domácích sládků). Vztáhnu to na piva z Litovle - sládek si určuje míru prokvašení (plnost piva) použitými kvasinkami a dobou kvašení. Nechá hlavní kvašení ve spilečných kádích a sám si určí hustotu, při které jde pivo do ležáckých tanků (v tomto případě v pivu pořád cukr je). Následně dobou ležení nechává pivo dozrát a nasycovat CO2 (v pivu pořád zbytkový cukr je). Následně se pivo stáčí a lahvuje, přičemž může být i krok mikrofiltrace a pasterace (kterou lze v Litovli předpokládat) = v tomto okamžiku se zničí živé kvasinky a v KEGu nebo lahvi už není nic, co by zbytkový cukr odkvasilo. Takže pokud máš opravdu mimořádnou citlivost na cukr, můžeš to rozpoznat. možná jsi jeden ze sta, tisíce, . .. Ale rozhodně to není obvyklý jev. Toš tak, ja? ;-)
Napsal/a znalec Moro, 6.4.2017 8:50
@Moro: Díky za obsáhlou odpověď včetně vysvětlení procesu. :-)
Napsal/a štamgast Pete69, 6.4.2017 13:15
Cukr u chutného pivečka mne nepotěšil. Naštěstí ho v tomto případě ani necítím. Jinak je tomu však například u Svijan, kde ho rozpoznám. Troufam si tvrdit, že pivo nadstavované cukrem může chutnat jinak než pivo čistě sladové. A následky pak bývají také nepříjemné. Je to jako u slivovice - přidání cukru (sacharozy) degraduje kvalitu.
V případě Litovle 12 ho tam dávají asi malé množství, protože v chuti znát není, ale pro celovečerní popíjení bych se měl na pozoru!
Jsem toho názoru, že cukr do piva nepatří, je to náhražka. Jen do speciálů pro barvu, karamelizaci.
Napsal/a štamgast strom, 12.5.2017 10:52
Jenom malá poznámka k té schopnosti rozpoznat v pivu cukr: rozpoznali byste ho (vy výjimeční), kdybyste nečetli etiketu? :) Osobně si myslím, že problém je spíše v haló efektu: vidím cukr na etiketě, ochutnám - a sakra, cítím taky cukr! Já jsem zde psal, že nepotěší přítomnost přidaného cukru, ale rozhodně nejsem schopen přítomnost cukru slepě rozpoznat.
Napsal/a štamgast Kvicala, 11.5.2018 20:57
@Kvicala, podle mě záleží na množství, někdy mám pocit, že v pivu tu táhlou, cukrovou řepnou sladkost cítím, zatímco sladová sladkost je chuťově mnohem bohatší, až medová. Ale pokud se cukr používá jen v malém množství na rychlejší rozjetí kvašení, pak jej asi kvasinky stihnou zu valné části sežrat.
U ležáků s cukrem pak také mívám pocit "prázdnější sladkosti" (prázdnost je snad daní za "rozjetí" kvasinek?), ale není to pravidlem.
Napsal/a redaktor PanVrchni, 13.5.2018 0:10
@ pan Vrchni: ok, ale ruku na srdce - pokud by cukr nebyl uveden na etiketě, byly by pocity a dojmy opravdu stejné? ;-)
Napsal/a štamgast Kvicala, 13.5.2018 18:01
@Kvicala, myslím, že tu a tam tam ten cukr cÍtím (stalo se mi víc než jednou, že jsem měl pocit, že jej rozpoznávám a až potom jsem si přecčetl složení) ale ROZHODNĚ nejsem schopen jej rozeznat vždy a všude.
Napsal/a redaktor PanVrchni, 14.5.2018 21:59
@ Kvicala @ PanVrchni:

Kluci neblázněte, autosugesce je sviňa :-)
Máme tady uživatele. který to 100% rozezná, ale to je ona pověstná růže mezi trním - jinak senzoricky nemáte šanci cukr rozlišit.
Napsal/a znalec Moro, 15.5.2018 8:04
@Moro: tez se klonim k tomuto nazoru...nekdy bych pred prectenim etikety prisahal, ze tam cukr je, a neni to tak, a opacne. Takze za me jsem velmi rezervovany k te tzv. "citlivosti na cukr" :)
Napsal/a štamgast Kvicala, 15.5.2018 16:46
@Moro, já nedokážu s jistotou tvrdit, že jej poznám ani že jej nepoznám, byť samozřejmě přiznávám, že autosugesce patrně hraje svoji nezanedbatelnou roli :-)
Napsal/a redaktor PanVrchni, 16.5.2018 16:16
@Pan Vrchní, Moro, Kvicala: Protože se tato diskuze strhla kvůli mě, tak jen doplním. Určitě nejsem prototyp znalce, ani nerozeznám zbytkové množství cukru v každém pivu ve kterém by mohl být, ( nezkoušel jsem slepou degustaci ) ale v některých pivech prostě cítím a jsem silně přesvěďčen o tom, že cítím rafinovaný cukr. Poznám ho i v medu, když je říznutý. Poznám pár zrnek v kávě. Možná proto, že sladké téměř nejím a nic nesladím. Přeci jen mám už nějaké to pivo odpité, abych rozeznal slad od cukru. O stopách cukru v chuti jsem mimochodem psal i u pár piv, které to nemají na etiketě zmíněno. Určitě mám vysokou citlivost na cukr v čemkoliv, ale uznávám, že i autosugesce roli hraje.
Napsal/a štamgast Pete69, 16.5.2018 18:44
@ Pete 69:

Nebuď domýšlivý :-) A teď vážně - cukr je časté ta vděčné téma pivních diskusí - zda do piva patří či nikoli, zda se dá senzoricky rozlišit či nikoli, zda piva s cukrem jsou špatná či nikoli, atd.
Snažil jsem se tento problém co nejpodrobněji nastudovat, ptal se pivovarských technologů, sládků i biochemiků - odpověď zní - do piva to sice nepatří (z podstaty poctivosti/tradice výroby), je to tolerovatelná "pomůcka" a senzoricky rozlišit nelze.

My dva jsme si tu však v jiném vlákně vyměnili pár myšlenek a závěr je jednoznačný - uznávám, že tak, jako jsou lidé mimořádně citliví na diacetyl, síru, pak jsou i lidé se stejnou citlivostí na sacharózu = respektuji Tvoji zvýšenou citlivost v plné výši ;-)
Napsal/a znalec Moro, 17.5.2018 12:42
Stále velmi dobrý ležák z Olomoucka, i když přiznám se, že v dřívějších klasických lahvích (cca 3-4 roky dozadu) mi chutnal ještě více. Nevím, proč dnes všichni přecházejí na tyto euro-palahve :( Každopádně si dovedu představit celovečerní konzumaci tohoto piva, drží si nezpochybnitelnou kvalitu - např. ve srovnání s koncernovým bratříčkem Holbou.
Napsal/a štamgast Kvicala, 29.5.2018 20:39
@Kvicala - toto (v tomto případě bohužel, občas je standardizace dobrá věc :-)) nejsou euro-palahve, ale naopak proprietární vlastní lahve pivovaru - designově hezké, ale spotřebitel při vracení úpí...
Napsal/a redaktor PanVrchni, 29.5.2018 23:52
Dobrý den pánové, jen si dovolím poznámku k tomu cukru. Litovel točíme na restauraci 12 let a bohužel musím konstatovat, že se Litovel 12 pokazila. Cca před dvěma lety jsem začal pozorovat rozdíly v kvalitě-chuti Litovelské 12 která byla dle mého názoru famózní. Až po delší době jsem si vsiml, že se na etiketě objevil cukr, nicméně cítit v pivu je. Bohužel. Pivo ztratilo malinko říz a konec chuti je dosladka-ulpívá na jazyku. Kdysi bych hodnotil plným počtem bodů, dnes tak půlka, dokonce jsem absolvoval sezení s litovelskými sládky-musim rict, že pánové to mají perfektně naučené (chápu že kopou za svého chlebodárce)- na ten cukr jsem srozumitelnou odpověď nedostal. Myslím si že středně velké pivovary časem samy pochopí, že tudy cesta nevede-az se jim to projeví na prodeji.
Napsal/a host lo***am.cz, 14.7.2018 20:13

Přidat názor

Zde se můžete podělit o svůj názor na chuť, vůni, charakteristiku a vůbec celkové hodnocení tohoto piva.

Zbývá vám
4096 znaků.



Security Image
Nový obrázek
zavrit

Podívejte se, jak by měl vypadat obrázek piva a jak naopak ne.

Nahráváme pouze obrázky, jichž jsme autory!

Tedy nikoliv obrázky piv převzaté z jiných webů atd.
nahravani obrazku - OK

V pořádku

Půllitr vyfocen těsně po načepování, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku.

nahravani obrazku - OK

V pořádku

Půllitr vyfocen i s lahví, těsně po přelití, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku.

nahravani obrazku - OK

Není v pořádku

Obrázek je vyfocen za špatného světla, takže není jasná barva piva; navíc půllitr není uprostřed.

nahravani obrazku - OK

Není v pořádku

Půllitr není uprostřed a není celý.

nahravani obrazku - OK

Není v pořádku

Obrázek je pootočen a půllitr na něm není celý.

nahravani obrazku - OK

Není v pořádku

Půllitr je vyfocen z příliš velké dálky a navíc je nakloněný.

nahravani obrazku - OK

Není v pořádku

Kamarády máme rádi, nicméně tento web je atlasem piv, nikoliv kamarádů (či jiných nesouvisejících objektů).

Štítky:




© 2013 - 2018 Atlaspiv.cz, napište nám na
Kontaktní e-mail
Vzhled: standardní | mobilní | automatický výběr
Tento web používá k indentifikaci spojení s uživatelem (nikoliv uživatele jako takového) cookies, neb je to technickým standardem. Pokud s tím nesouhlasíte, opustťe tyto stránky a raději ani nepoužívejte internet, protože cookies se používají všude.