zavrit

Krušovická 10°

světlé výčepní pivo


základní suroviny se nepodařilo zjistit
neznámo
4.20 %
10.00 °
Královský pivovar Krušovice, U Pivovaru 1, Krušovice, 27053 vlajka cz
Heineken




Historie záznamu o pivu: rozbalit 9 záznamů

29.9.2017 15:28

11.7.2017 22:05

Alkohol % > změněno z „0.00” na „4.20

10.7.2017 11:50

10.7.2017 11:49

1.11.2013 22:57

Přihlašte se a získáte možnost:
  • upravovat a zakládat piva
  • psát si k pivům soukromé poznámky
  • vytvářet seznam svých oblíbených piv
  • nahrávat obrázky
Zaregistrujte se a můžete pivo zařadit mezi svá oblíbená a psát si k němu poznámky. 1 (oblíbené pivo 1 štamgastů).
logo znacky piva Krusovice logo piva Krusovice

Máte lepší obrázek tohoto piva?
Můžete se přihlásit, nahrát jej a získat body za nahrání.

Recenze piva „Krušovická 10°

Hodnocení

Kvalita:65 %
Chuť:
Vůně:
Barva:
Pitelnost:
Následky:
Dojem:62 %
Dostupnost:
Cena:výkon:
Vzhled:

Redaktor PanVrchni

19.12.2013 3 5
Krušovická 10°
čepované (Krušovická restaurace Na Michelské, Praha 4)
Již dlouho se chystám ohodnotit jedno z nejrozšířenějších českých piv, jímž je Krušovická desítka, pivo, jež posledních dvě dekády prožilo několik kvalitativních výkyvů.

V polovině 90. let mimořádně chlebnaté, jídlovité a vyvážené pivo postupně upadalo do plochosti a fádnosti. Slyšel jsem zlé jazyky tvrdit, že se za časů nejhoršího úpadku v Krušovicích do uvařeného piva dokonce přimíchávalo jakési levné pivo z Německa. Nevím, co je na tom pravdy, ale vím, že v době svého pádu přišly Krušovice o svou vyjímečnou chlebovost a jídlovitost, jež byly vytlačeny nakyslostí a čpavostí.

Dnes je Krušovická desítka představována jako pivo, jemuž byla vrácena jeho dřívější kvalita a jenž je "dobchrré jako tenkchrrát". Je-li to pravda, jsem se pokusil zjistit v restauraci "Na Michelské" v Praze 4 u Kačerova, která se čepování krušovického piva věnuje už hezkých pár let.

Barva krušovické desítky připomíná květový med, pěna je středně hustá a poměrně drží.
Pivo bylo čerstvé, dobře natočené a mělo dobrý říz. Na jazyku se uvádí hořkou chutí a tělem na desítku "tak akorát" plným.
Hořkost je cítit i nahoře na patře a poměrně jemně se ozývá i při dalším pití.
Poměr plnosti oprosti svěžesti je příjemně vyvážený. Nicméně vzpomínanou chlebovost moc necítím a ze staré jídlovosti, kterou si dobře pamatuji, zůstaly jen náznaky.

Podle jakési ankety, jíž se krušovický pivovar pochlubil, tvrdí asi 94% českých pivařů, že krušovické pivo je opravdu "dobré jako tenkrát". Já tedy patřím mezi zbývajících 6%. Mám na chuť dobrou paměť a pokud se "tenkrátem" myslí zmiňovaná 90. léta, kdy měly Krušovice opravdu vynikající pověst, mohu zodpovědně říct, že dnešní krušovická desítka "jako tenkrát" nechutná.

Nicméně od kvalitativního dna, kteréžto bych v případě Krušovic umístil "od boku" někam kolem roku 2004, se krušovická desítka opravdu zlepšila v pivo, které je docela příjemné pít a osobně ji stavím výše, než hlavní konkurenty Gambrinus OriginálStaropramen světlý. Je plnější, ale svěží, chuťově zajímavější, dobře vyvážená a nelepí.

A jelikož v zájmu šťastného života je být za každé zlepšení vděčný, i já děkuji všem činovníkům v pivovaru Krušovice, kteří se podíleli na záchraně pověsti krušovického piva a pozvednutí desítky z patoku na obstojné pivo.

Hodnocení

Kvalita:58 %
Chuť:
Vůně:
Barva:
Pitelnost:
Následky:
Dojem:81 %
Dostupnost:
Cena:výkon:
Vzhled:

Štamgast Pete69

13.4.2018 3 5
Krušovická 10°
TESCO
Zakoupil jsem si pár vzorků krušovické desítky s přívlastkem řízná a musím říci, že je to celekm slušné pivo a nadprůměrná desítka.

Pěna: vysoká, středně hustá, brzy ale opadne a vydrží jen v potrhané nesouvisléí vrstvičce.

Barva: Zlatá.

Vůně: Sladová až nasládlá, trošku chlebová. Chmel voní celkem dobře i když slaběji.

Chuť: Pivo je celkově nasládlé a opět po dlouhé době mi zůstává na jazyku až chuť klasického cukru. Pivo má opravdu vysoce nadprůměrný říz i když je dopomoženo CO2. Chmel je v chuti zastoupen na desítku dost a mě osobně chutná.

Celkově se jedná o jednu z nejlepších desítek z průmyslového pivovaru. Až na sladkou chuť po dopití se jedná o desítku, která není jen na uhašení žízně, ale dá se vychutnat.

Na velkoprůmyslový pivovar - velmi dobré.

Hodnocení

Kvalita:46 %
Chuť:
Vůně:
Barva:
Pitelnost:
Následky:
Dojem:56 %
Dostupnost:
Cena:výkon:
Vzhled:

Štamgast Pete69

8.3.2017 2 5
Krušovická 10°
ENAPO
Mou dlouholetou averzi vůci Krušovickému pivu jsem se rozhodl přehodnotit a udělat si nový názor na aktuální kvalitu Krušovic. Po nalití mě překvapila na desítku vysoká a středně hustá pěna. Na první napití mě vůbec nic nevadilo, až to přišlo. Krušovice jsou nakyselé a na patře se hořkost mění v nepříjemné pálení. ( extrakty ?? ) Vůně je velmi chmelovo-sladová ( extrakty ??? ) nicméně příjemná.. Pivo mi po dopítí připadá, jako by bylo z umělé hmoty.. rozporuplné. výborná pěna, vůně, vyvýžená chuť.. ale po dopítí pálí, štípe.. Ať si dá, komu chutná :) U mě špatný pocit z Krušovického piva přetrvává..

Hodnocení

Kvalita:57 %
Chuť:
Vůně:
Barva:
Pitelnost:
Následky:
Dojem:62 %
Dostupnost:
Cena:výkon:
Vzhled:

Štamgast Kvicala

14.4.2014 3 5
Krušovická 10°
Plný souhlas s hodnocením Pana Vrchního.
Krušovice 10 jsou pivem řekněme "nižší střední třídy" v dobrém slova smyslu. Určitý požitek z chuti se v nich dá nalézt v každém případě, na rozdíl od patoků konkurenčních velkovýroben.
Heineken zkrátka umí vtisknout svůj rukopis, a to je asi dobře.

Hodnocení

Kvalita:56 %
Chuť:
Vůně:
Barva:
Pitelnost:
Následky:
Dojem:56 %
Dostupnost:
Cena:výkon:
Vzhled:

Štamgast fotr

10.7.2017 3 5
Krušovická 10°
Známé pivo, ale čekal jsem trochu víc. Špatné není, ale jsou i lepší desítky. Po nalití ve sklenici jen chabá pěna a chmelovost po napití střední.

Hodnocení

Kvalita:17 %
Chuť:
Vůně:
Barva:
Pitelnost:
Následky:
Dojem:53 %
Dostupnost:
Cena:výkon:
Vzhled:

Štamgast Lukaz

25.9.2015 1 5
Krušovická 10°
všude
Pokud na hospodě,
svítí logo Krušovice,
zdrhám rychle,
od té veselice.

Hodnocení

Kvalita:64 %
Chuť:
Vůně:
Barva:
Pitelnost:
Následky:
Dojem:60 %
Dostupnost:
Cena:výkon:
Vzhled:

Štamgast mlsnak

29.9.2017 3 5
Krušovická 10°
Brno, Tesco
Barva piva je klasicky zrzavá, řekl bych ideální. Při napití je chuť ze začátku sladová, poté převládne hořká chuť chmelu, dohromady příjemná harmonie. Po vypití zůstane na jazyku hořká odezva, která vás nutí k dalšímu napití. Vysoká pitelnost. Krušovické čepované pivo si pamatuji z 90. let jako velmi světlé a sladové pivo, teď co piju, je něco úplně jiného, v pozitivním slova smyslu. Jen tak dále.

Hodnocení

Kvalita:76 %
Chuť:
Vůně:
Barva:
Pitelnost:
Následky:
Dojem:84 %
Dostupnost:
Cena:výkon:
Vzhled:

Host pa***am.cz

29.5.2017 4 5
Krušovická 10°
Souhlasím s tím, že Krušovická 10. je jednou z nejlepších, či spíš nejlepší 10-ka z běžně dostupných piv. Plná a myslím vyvážená chuť (tedy na 10-ku.), pěkně voní.

Hodnocení

Kvalita:84 %
Chuť:
Vůně:
Barva:
Pitelnost:
Následky:
Dojem:96 %
Dostupnost:
Cena:výkon:
Vzhled:

Host le***am.cz

7.4.2016 4 5
Krušovická 10°
Souhlasím taková chut tam je. Dobré pivo

Hodnocení

Kvalita:81 %
Chuť:
Vůně:
Barva:
Pitelnost:
Následky:
Dojem:96 %
Dostupnost:
Cena:výkon:
Vzhled:

Host le***am.cz

7.4.2016 4 5
Krušovická 10°
Souhlasím je tam takoví nádech

Hodnocení

Kvalita:81 %
Chuť:
Vůně:
Barva:
Pitelnost:
Následky:
Dojem:100 %
Dostupnost:
Cena:výkon:
Vzhled:

Host so***am.cz

5.4.2016 4 5
Krušovická 10°
Je to dobré pivko za dobrý peníz. Silná desítka pitelná jak z lahve tak přelitá do skla. Pěna drží a mírně hořkokávová dochutˇ je super. Jen tak dál.
35 3 5

Názory na pivo „Krušovická 10°

@ host:
Jen bych rád vysvětlil, že cituji "hořkokávová dochuť" by u jakéhokoli světlého výčepního piva (či ležáku) byla průserem a ničím jiným.
Napsal/a znalec Moro, 6.4.2016 9:14
Nevím jak bych to jinak popsal a přitom jsem nekuřák tak mám chutě v pořádku.Proto jsem to dal do úvozovek!
Napsal/a host le***am.cz, 7.4.2016 19:29
@host:
Je pravdou, že toto pivo nepiji, ale ...
Chuť chmele v českých průmyslových desítkám může mít jeden z těchto přívlastků (vycházím z toho, že byl použit tradiční český chmel = ne nové odrůdy) - zemitá, bylinná, lehce peprná, tupá, ostrá.
Napsal/a znalec Moro, 8.4.2016 10:11
Zpravodaj krušovic napsal o krušovické 12 : Je to pivo typické svou plností karamelovým dozníváním sladko hořkou chutí s výraznou ulpívající hořkostí. Proč by tedy 10tka nemohla být definována takto? , Hořkokávová´
Napsal/a host le***am.cz, 8.4.2016 22:01
@ Host:

Předně - do českých světlých piv NEPATŘÍ barevné slady včetně karamelového. Sladce hořký dozvuk je OK a ulpívací hořkost má na svědomí povětšinou necitlivá práce s chmelovým extraktem - což je další problém.
Hořkost kávy - způsobují pražené slady a v tomto pivu nejsou. České "klasické" chmely se rovněž neprojevují kávovou hořkostí.
Pokud si chcete být 100% jist, že se nemýlíte pak je dobře si zakoupit a ochutnat nějaký český tmavý ležák, který má hojně kávových tónů a ochutnat jej a obě "kávové" chuti si srovnat - kvůli dostupnost navrhuji např. Lobkowicz černé premium.

Nechci, abyste propadl pocitu, že se tu hraji na chytrolína a poučuji - jen se Vám pokouším vysvětlit, jak to s těmi chutěmi a jejich projevy je. Samozřejmě, pokud Vám pivo chutná, pak je to OK a opravdu je jednoduché se zmýlit a poplést si něco tak složitého, jakou jsou chuťové a čichové projevy.
Napsal/a znalec Moro, 9.4.2016 8:33
No, tak tady s Morem nesouhlasím. Z jakého důvodu by do světlých piv, ať už desítek, dvanáctek nemohl být přidáván ještě jiný slad, než ten český, plzeňský? Podobně jako u nealko piv. To, že většina takových piv je vařena jen z českého sladu, je jedna věc, ale tím spíše je pak pivo lepší a může oslovit zákazníky, kteří sice tmavým pivům neholdují, ale ty typické tóny příslušných sladů mají v oblibě. Třeba takový Pardál z Budvaru, ležák i desítka, je světlé pivo, a při výrobě se používají slady tři - český, karamelový, bavorský a v jeho definici chuti by se klidně karamelová chuť mohla objevit. Podobně v nealko pivu od Staropramenu nebo od Lobkowicze Premium Nealko je taky přítomen karamelový, bavorský slad, a pivo má oproti ostatním výbornou chuť (pro mě), je vedeno jako světlé, a to osobně tmavá piva prakticky nepiji. Takže charakteristika u Krušovic, u desítky a dvanáctky mi přijde v pohodě....to, že ta výroba je tam vedena jinak, a ty tóny tam třeba právě v těch Krušovicích nejsou (podle mě) prakticky znát (narozdíl od Pardála), je už věc jiná.
Napsal/a host lu***am.cz, 10.4.2016 14:37
Neříkám, že tam být přidáván nemůže, ale stylově tam prostě nepatří. Neřeším, komu to chutná či naopak ;-)
Napsal/a znalec Moro, 10.4.2016 16:20
Pravdou je že jsem spíše, ochutnávač\" brandy a whisky, odkud jsem použil svou definici.Mýlit se samozřejmě mohu.
Napsal/a host le***am.cz, 10.4.2016 16:43
Tak ochutnávač whisky, whiskey i brandy má mj. jistě skvěle vyvinutou senzoriku pro různé tóny kouře, pryskyřic i kávy. Já opravdu netvrdím, že by tam ta káva na 1.000% býti nemůže - spíše tvrdím, že by tam býti neměla. Krušovice 10 jsou vařeny moderní metodou s přídavkem chmelové extraktu (o isoextraktu nemám zpráv) - kvašeny v CK tancích při "vyšších" teplotách, následně ředěny vodou a syceny CO2. Pro tón kávy tam jaksi nevidím potenciální zdroj. Nicméně tvrdím, že každý by měl věřit svým smyslům. Jinak bychom se dostali do fáze. .. (Pelíšky a slávný výrok:

(okurky) "Od profesora Rhona z Bubenče nemůžou být kyselý! :o') "

Každopádně asi bude nejlepší, když zmíněné pivo zakoupím, přechutnám a napíši sem výsledek. I když - radost z toho nemám ;-) Ale co by člověk neudělal pro poznání a objektivitu ;-)
Napsal/a znalec Moro, 10.4.2016 18:13
A ještě k barevným sladům u nealko piv - to, co většině konzumentů na nealko pivu vadí, je poměrně nepříjemná mladinová pachuť, která je dominantní celému vjemu. Je poměrně únavná a snižuje pitelnost nealko piv. Barevné slady jí pomáhají překrývat a proto jsou barevná nealko piva prostě chuťově lepší i pitelnější od světlých. Myslím, že u nealko piva nikdo stylovou čistotu hodnotit nebude.
Napsal/a znalec Moro, 10.4.2016 18:19
Děkuji za obětavost! Rád si váš výsledek přečtu.
Napsal/a host le***am.cz, 10.4.2016 18:26
Tak tedy - včera jsem si udělal chvilku a přechutnal toto pivo - tělo prokvašené o silném řízu s přídavkem lehké pasterační pachuti. Dojezd chmelový, temný a zastřený a ... To, co by bylo lze možno pokládat za hořkost kávy, není nic jiného, než chmelový extrakt.
Napsal/a znalec Moro, 22.4.2016 8:08
Přestanu toto slovo v pivním světě raději používat.!
Napsal/a host ad***am.cz, 26.4.2016 20:57
@host:
Myslím, že je to naprosto v pořádku - člověk má popisovat to, co v nápoji našel a zmýlit si kávový tón s tónem chmelového extraktu není zase až tak těžké ;-)
Napsal/a znalec Moro, 27.4.2016 8:39
Oproti letum minulym je to nebe a dudy. A z proflaknutych pivovaru typu Gambrinus, Staropramen a dnes bohuzel uz i Svijany zdaleka nejlepsi!!!
Napsal/a host ro***am.cz, 16.5.2016 17:40

Přidat názor

Zde se můžete podělit o svůj názor na chuť, vůni, charakteristiku a vůbec celkové hodnocení tohoto piva.

Zbývá vám
4096 znaků.



Security Image
Nový obrázek
zavrit

Podívejte se, jak by měl vypadat obrázek piva a jak naopak ne.

Nahráváme pouze obrázky, jichž jsme autory!

Tedy nikoliv obrázky piv převzaté z jiných webů atd.
nahravani obrazku - OK

V pořádku

Půllitr vyfocen těsně po načepování, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku.

nahravani obrazku - OK

V pořádku

Půllitr vyfocen i s lahví, těsně po přelití, je celý, správně barevný, není pootočený a zabírá naprostou většinu obrázku.

nahravani obrazku - OK

Není v pořádku

Obrázek je vyfocen za špatného světla, takže není jasná barva piva; navíc půllitr není uprostřed.

nahravani obrazku - OK

Není v pořádku

Půllitr není uprostřed a není celý.

nahravani obrazku - OK

Není v pořádku

Obrázek je pootočen a půllitr na něm není celý.

nahravani obrazku - OK

Není v pořádku

Půllitr je vyfocen z příliš velké dálky a navíc je nakloněný.

nahravani obrazku - OK

Není v pořádku

Kamarády máme rádi, nicméně tento web je atlasem piv, nikoliv kamarádů (či jiných nesouvisejících objektů).

Štítky:



Hodnocení

56 %
Kvalita: 55 % Pivo hodnotili:
1 redaktor(ů)
0 znal(e)c(ů)
13 štamgast(ů)
21 host(ů)
Dojem: 60 %

© 2013 - 2018 Atlaspiv.cz, napište nám na
Kontaktní e-mail
Vzhled: standardní | mobilní | automatický výběr
Tento web používá k indentifikaci spojení s uživatelem (nikoliv uživatele jako takového) cookies, neb je to technickým standardem. Pokud s tím nesouhlasíte, opustťe tyto stránky a raději ani nepoužívejte internet, protože cookies se používají všude.